Thursday, November 17, 2011

Jack Sparrow/John Ward/ Yusuf Reis?

Jack Sparrow/John Ward/ Yusuf Reis?


Watak Jack Sparrow Sebenarnya Seorang Muslim?

Siapa yang pernah tengok filem Pirate of the Caribbean, pasti mengenali watak Captain Jack Sparrow lakonan Johnny Depp. Tetapi, tahukah anda, watak Captain Jack Sparrow tersebut sebenarnya memang wujud. Beliau adalah seorang Muslim? Benarkah?

Captain Jack Sparrow berasal dari England. Nama sebenarnya adalah John Ward ataupun Birdy. Agama asalnya adalah Kristian. Setelah memeluk Islam, beliau dikenali sebagai Yusuf Reis. Captain Jack Sparrow telah menyelamatkan beribu-ribu umat Islam dan bangsa Yahudi yang tertindas yang dipaksa masuk agama Kristian di Sepanyol pada kurun ke 16 dan 17, juga lebih dikenali sebagai the Moriscos and Conversos expulsion.

Pengarah filem tersebut juga telah memutarbelitkan fakta sebenar tentang John Ward. Tetapi, mereka masih mengekalkan beberapa identiti Islam pada watak Jack Sparrow seperti janggut, serban merah, dan aksesori bulan bintang. Lambang bulan bintang berasal dari lambang khilafah Islamiyah terakhir yang dimiliki umat Islam, iaitu Khilafah Turki Utsmani

Kalau nak tahu lagi mengenai watak sebenar Jack Sparrow ini adalah hasil kajian oleh ulama di Amerika Syarikat yang lebih dikenali sebagai Imam Suhaib Webb bacalah.No comments:

Post a Comment