Thursday, December 22, 2011

Yes, Treat Us Like a Friend



Terus direct kepade post aq kli nie. Tyme aq bace blog2 faveret aq, aq terbace suatu yg dah lame aq nk tahu.Maybe bukan aq sahaja yg nak taw, ramai jugak yg nk taw dan sepatutnya taw especially sape yg dah bergelar Ibu Bapa.

Mnde yg aq cari nie ialah macam mana nk didik anak2 dengan betul, aq dapat dari blog Shikin,

Pelangi dan Butterscotch' :D

Memetik kata-kata Pelangi dan Butterscotch;

""Bile anak anda berumur 1 - 7 thn, kte (ibu dan bapa) kena bermain dgn mereka. Jangan garang sangat dgn anak anda pada mase ni sbb takut dah besar nnt dorang jd trauma or paranoid. huhu... bahaya tuu. ""


""Pabila umur mereka mencecah 8 - 14 thn, kte mendidik mereka.
Didik mereka, bukan abuse.
Kalau mereka buat salah, tunjukkan perkara yg betul. Jangan hanya taw nk marahhhhh saje.
Xbaik utk personaliti mereka, dan xbaik utk kte (parents). Nnt muka cepat tua. Haha... ""


""Dan, bila anak anda meningkat ke usia 14 - 21 thn (this is me! this is me!)
Jadilah kawan kepada mereka. Don't be judgemental.
Judgemental tu mcm mne?
Mcm ni...
"Itulahhh... ibu dahh pesn byk kali dah... Xnk dgr!!" Kata Ibu kepada anaknye Husin (bkn nama sbnr).
Be a friend, not a foe.
Dgr dulu ape yg anak kte nk ckp. Maybeeee she/he has a good reason.
Sbb tulah anak2 kte cari kwn lain diluar.
Sbb kt dlm rumah xde kwn.
Make sense right?? ^^ ""

*
sory shikin copy abes ayat shikin, :D

Maybe ramai org ckp terlalu awal untuk aq taw mnde2 cmnie, kawen pun blum lagi ape kejadah sumer nie[ayat Edisi Khas]HAHA.

Tapi kan bagus jgak klu korang taw, korang bleh nilai whether parent korang mendidik korang dengan betul atau tidak and alhamdulillah aq dapat rasekan yg mama aq gnekan pendekatan yg sama. Maybe lambat lg korang nak mengaplikasikannya especially org umur baye2 aq nie kan but xsalah korang taw awal2, it is fact.

Jumper lagi kawan2.

*lepas subuh study la frodo bkn update blog. :O

Sunday, December 18, 2011

Cantik dan Gagah.


Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani.~

Lelaki yang cantik,adalah:-

1)Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2)Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3)Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4)Lelaki yang tenang dan lapang dada
5)Lelaki yang baik sangka
6)Lelaki yang tak pernah putus asa

Perempuan yang gagah,adalah:-

1)Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2)Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3)Perempuan yang tabah menangung kerinduan setelah ditinggalkan
4)Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.


Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman.~

-facebook-

Thursday, December 1, 2011

Random 19

Epy besday Frodo yg ke-19,HAHAHA baru 19 aq kan, Btw, sempena besday aq nie cter ckit 19 perkara yg korang maybe xtaw pasal aq. hehehe

  1. Nama bapak aq bagi Ahmad Arrif bin Shuhaimi, atau org2 sekeliling aq panggil ayip, arep, frodo, dastan, mahupun messi. *mama ngn angah jer panggil aq AHMAD ARRIF....! tu pun bler aq degil.

  2. Aq bab2 makan xde lah nk heaven atau memilih sangat tapi aq paling suka Meehun Sup, pedas2. Seharian xmkn nasi pun xper =D

  3. Aq xde la liat nk bangun tido tapi aq xsuke org kaco waktu tido aq. *at least 6 jam/day

  4. Bler aq nk tido aq suke kapitkan bantal kat kepala aq[mcm sandwich] lepas tu pasang lagu, kompem dapat mimpi yg indah =D

  5. Ble dah tido mule la mkn space, bantal ntah kemane, kepale ntah kemane, pendek kate katil leh clear la. *bahye dowh klu aq tido pakai kaen.

  6. Cita2 aq bler dah matang nie asalnyer nk jadi aircraft maintanence engineer. Tapi sampai skunk aq xsure ade chance lg ke tidak.

  7. Klu kat umh aq suke bangun 2,3 pagi semate2 nk isap rokok. *act terbangun nk tido balik kne lah isap rokok, hahaha

  8. Haaa..... yg nie rasenyer kompem korang xtaw. Aq ade 2 ayah, 2 mama[satu ummi], 2 atuk dan 7 nenek. *sumenyer atas dasar kawen cerai. HAHAHAHA

  9. Tyme kecik2 bler atuk balik umah wan aq la yg tukang bukak pintu pagar, dapat singgit. Bler raye aq lah yg dapat reward lebih, cucu kesayangan. *care mudah dapt duet. :P

  10. Wan aq cter aq leh berbuai sendiri dalam buaian tyme aq kecik2 dlu. *act aq pun xtaw aq leh wat ke x.

  11. Lepas roomate sem lepas aq tegur, baru lah aq pasan yg aq nie agak sentimental, suke kumpul barang.Kotak rokok, botol redbull, tiket bas, wayang, resit. Dlu tyme kecik2 aq suke kumpul sticker power rangers ngn buku naruto. *yer ke sentimental cmtu. Act aq fkir mnde tu berharge tu yg aq kumpul =)

  12. Mama cter dlu tyme kecik2 ade org nk amek aq jadi anak angkat. *sebaek mama sayang aq lagi. thankz mama.

  13. 1st tyme dapat besday kek dari member2 tyme form 5. Sanggup tempah pagi2 kat cikgu.ciap ade sparklin lg. Perghh TQ guys.

  14. Aq teringin nk gi Paris. Org ckp tempat tu lawa. *Nk gi old trafford jgak nk tgok MU maen. HAHAHAHA

  15. Aq xsuke kne jahit tapi dalam family aq la paling bnyak kne jahit *selepas mama. kat bibir la, kaki la, kening la, kat ****** la *alaa.. tyme sunat dlu. HAHAHA

  16. Tyme skolah rendah dlu aq penah kne tenok ngn kambing, puncanya aq kejar anak die
    *
    punye lah takut rasenyer sampai skunk aq xcter lg kat mama. huhu

  17. Tyme tadika kemas dlu, ade sorang bdak nie penah cucuk pensel 2B kat pipi aq xtaw ape puncanyer. Tapi smpi skunk bdak tu jadi member baek. *gelak gler dowh ble ingt balik

  18. Aq sayang diorang2 nie; Adam, Mukmin, Loqlat, Mejar, Ketot, Crab, Wazien, Ijat, Tong, Audi, Dz, Afiq, Rain, Ayoi, Bunjal, Kecik, Burn, Ain, Nad, Alyaa, Shikin dan Sarah. Aq seronok dapat kawan mcm korang, lepak ngn korang, berborak ngn korang. Dengan korang2 sumer aq xpenah berkira la...

  19. Lastly, aq bersyukur sangat dilahirkan dalam family yg serba happening nie. Biarpun, penah melalui saat2 getir, tapi still lagi bahagia. Especially to mama, Im very proud of you mom. Even keluarga kita nie xde lah senang sangat, xde lah mewah sangat, tapi segala keperluan, tumpuan, kasih sayang kepada anak2 mama xpenah luper. Bagi aq keluarga nie dah cukup complete. Thankz a lot mama. *Saya sayang mama saya sangat2 :')

Thursday, November 24, 2011

Globe.

PETA DUNIA YANG PALING LENGKAP DAN SEMPURNA

Sejarah Peta Ajaib Piri Reis

Pada tahun 1929, sekumpulan pengkaji sejarah telah membuat penyelidikan di istana Topkapi yang terletak di Konstantinopel, Turki. Di dalam istana itu, mereka telah menemui segulung peta yang berusia ratusan tahun, yang diperbuat dari kulit rusa berukuran 90 x 65 cm. Peta tersebut bertarikh Muharam 919 bersamaan 9 Mac-7 April 1513.

Di atas peta itu, mereka telah menemui beberapa perkara yang aneh dan menakjubkan. Peta tersebut memaparkan outline pantai Amerika Utara dan Selatan dengan pengukuran yang amat tepat. Peta itu juga memuatkan maklumat yang sangat terperinci mengenai Amerika, Lautan Atlantik, Eropah dan pantai-pantai Afrika yang belum dijelajah oleh penjelajah Eropah pada masanya! Satu lagi perkara yang menghairankan para pengkaji tersebut, ia juga memaparkan benua Antartika, padahal wilayah itu belum ditemukan hingga tahun 1818!

Mereka mengkaji lagi. Mereka membuat perbandingan antara jarak pantai timur Amerika dengan pantai barat Afrika pada peta kuno itu dengan jarak yang sama pada peta yang termoden sekali. Sekali lagi mereka tercengang!Sangat tepat dan ini mustahil dibuat oleh pelaut zaman itu kerana kelengkapan dan teknologi mereka umumnya diketahui sangat terhad untuk membuat kerja-kerja kartografi dan pemetaan. Adakah ini mencukupi untuk mengatakan peta kuno ini benar-benar menakjubkan? Tidak. Sebenarnya ada lagi perkara lain yang begitu aneh dan tersangat luar biasa. Tersangat luar biasa bagi sebuah peta kuno yang diperbuat dari kulit rusa.

Peta aneh tersebut ditunjukkan kepada Arlington T. Mallerey, seorang pakar peta kuno. Setelah beberapa lama membuat kajian, beliau akhirnya merasa bingung dengan peta aneh tersebut. Mengapa? Ini adalah kerana data geografi pada peta tersebut tidak berada dalam posisi yang tepat.

Orang-orang disekelilingnya mula 'lega' kerana akhirnya peta tersebut mempunyai kelemahannya. Sudah pasti ada kelemahan kerana peta itu dibuat oleh pelaut-pelaut kuno yang dikatakan hanya mengenal kompas dan bintang-bintang!Jadi apa nak dihairankan, walaupun mereka sedar persoalan bagaimana peta tersebut boleh memaparkan Antartika masih menjadi misteri. Tetapi Mallerey masih sangsi dengan peta itu. Beliau merasakan ada yang tidak kena dengan peta itu. Seakan-akan ada sesuatu yang lebih luar biasa yang ingin ditunjukkan oleh helaian kulit rusa yang berbau hamis itu.

Akhirnya dengan bantuan US Navy Hydrographic Bureau, Mallerey membuat sebuah grid dan memindahkan peta itu ke dalam sebuah glob. Betapa terkejutnya Mallerey karena peta tersebut ternyata sangat tepat!

Kajian demi kajian terus dilakukan ke atas peta yang menghairankan ramai cendekiawan itu.

Kajian lanjutan dilakukan oleh Professor Charles H Hapgood dan Richard W Strachan. Mereka telah mengkaji peta ini berkali-kali dan akhirnya menjumpai satu aspek yang tidak diketahui para pengkaji sebelum mereka. Suatu perkara yang benar-benar mustahil dan luar biasa. Mereka menemukan bahwa peta kuno itu kemungkinan merupakan gambar aerial yang difotokan dari suatu ketinggian tertentu. Sungai, lembah, pegunungan, pulau dan padang pasir, digambarkan dengan ketepatan fotografi yang amat tinggi. Dan tahap fotografi yang tinggi ini hanya dapat dicapai dengan menggunakan satelit!!

Siapakah yang membuat peta yang menakjubkan itu? Bagaimana beliau dapat membuat peta yang begitu tepat dan canggih, yang pada masa kini hanya dapat dilakukan dengan menggunakan satelit? Adakah beliau berasal dari puak Viking, yang terkenal sebagai pelaut yang handal? Atau setidak-tidaknya penjelajah Sepanyol atau Portugis yang mendabik dada kononnya merekalah orang pertama yang mengelilingi dunia? (walaupun sebenarnya Ferdinand Magellan tidak pernah menghabiskan pelayarannya kerana terbunuh di Filipina, tetapi dihabiskan oleh Henry The Black atau Enrique dalam dialek Sepanyol yang nama sebenarnya Hitam berasal dari kepulauan Melayu dan sememangnya orang Melayu!)

Tidak, si pembuat peta ini bukanlah dari kalangan orang Eropah yang kononnya amat pandai dari semua bidang.

Peta itu adalah karya Muhiddin Piri Reis. Beliau ialah seorang pelaut, laksamana angkatan tentera laut Turki dan kartografer Muslim terkemuka dari abad ke-16.

RIWAYAT MUHIDDIN PIRI REIS

Piri Reis lahir pada 1465, di Gallipoli, Turki, yang merupakan wilayah pantai. Ayahnya bernama Haci Mehmet, sedangkan bapa saudaranya merupakan seorang laksamana terkenal ketika itu, Kemal Reis.

Seperti anak-anak yang pada umumnya yang dipengaruhi suasana sekelilingnya, sejak kecil lagi beliau bergelut dengan pantai dan kebiasaan untuk berlayar. Tidak menghairankan ketika umurnya baru 12 tahun, beliau telah bergabung bersama bapa saudaranya, Kemal Reis.

Meskipun masih remaja, rupanya beliau sarat dengan pengetahuan. Beliau tidak merasa kekok berlayar bersama bapa saudaranya. Dan masa itu menjadi awal kepada kerjayanya mengharungi lautan dan samudera bersama Kemal Reis. Selama 14 tahun Kemal Reis memberi bimbingan kepada anak saudaranya itu.

Sepak terjang Kemal Reis di laut lepas, membuatkan Kesultanan Uthmaniyyah memberinya kedudukan terhormat di Angkatan Laut Diraja pada tahun 1494. Tambahan pula tenaganya membuatkan angkatan laut Kesultanan Uthmaniyyah semakin kuat. Mereka terkenal, dengan perjuangan tanpa akhir bagi tegaknya Islam.

Bergabungnya, Kemal Reis di angkatan laut kesultanan, membuat Piri pun akhirnya bergabung pula beberapa saat kemudian. Ia tetap berada di bawah arahan bapa saudaranya, walaupun beliau telah mula dipercayai untuk memimpin pasukan kecil.

Setiap selang waktu, Piri seringkali pulang ke kampung halamannya. Di sana beliau tidak tinggal diam, namun mencatatkan setiap apa yang dilihatnya dari perjalanannya selama ini ke dalam sebuah karya; peta. Terbukti, pada 1513 ia mampu menghasilkan sebuah peta dunia. Dalam karyanya itu, ia memetakan Laut Atlantik serta pantai-pantai di Eropa, karyanya diberi tajuk I-Bahriye.

Pada 1516-1517 Piri Reis mendapat mandat untuk memimpin pasukan Uthmaniyyah melawan Mesir. Dalam kesempatan ini Piri berlayar ke Kaherah melalui Nil dan kemudian menggambarkan sebuah peta dan memberikan maklumat yang terperinci tentang wilayah tersebut.

Setelah Mesir bergabung dengan kesultanan Uthmaniyyah, Piri memiliki kesempatan melakukan hubungan peribadi dengan pemegang tampuk kekuasaan di sana, Yavuz Selim. Beliau memperlihatkan peta hasil buatannya kepada sang sultan. Hasil karyanya itu juga ditambahkan ke dalam Bahriye.

Pertempuran dahsyat Piri alami juga bersama bapa saudaranya ketika melawan pasukan dari Venesia pada 1520. Dan pasukan Uthmaniyyah saat itu mampu memukul mundur pasukan musuh. Hal ini merupakan kemenangan yang besar bagi Uthmaniyyah.

Kegembiraan yang beliau rasakan beberapa saat kemudian berubah menjadi duka. Bapa saudaranya yang dikasihi, Kemal Reis, gugur akhirnya. Untuk menggantikan posisi Kemal Reis, pihak pemerintah kemudian malantik Piri Reis menjadi laksamana Kesultanan Uthmaniyyah.

Meskipun Piri telah menjadi laksamana yang begitu padat kegiatannya, beliau tetap meluangkan masanya untuk menuliskan catatan perjalanannya selama ini. Pada 1528 sampai 1529, Piri melengkapi peta pertamanya yang tercantum dalam I-Bahriye.

Kali ini, beliau berhasil memetakan wilayah Barat Daya Atlantik, sebuah wilayah yang disebut dunia baru yang terletak dari Venezuela hingga bagian selatan Greenland. Jadi tidak hanya kemenangan di laut yang beliau rasakan.

Dengan kenyataan ini, Piri Reis juga telah memberikan sumbangan bagi ilmu pengetahuan, terutama Geografi dan Nautika atau Ilmu Pelayaran. Ilmu yang mereka kembangkan tidak hanya berguna bagi kalangan Islam, namun kepada seluruh dunia.

Sang waktu terus merambat. Piri Reis, sang laksamana, telah memberikan sumbangan bagi kebesaran Kesultanan Uthmaniyyah, juga keharuman Islam. Ia telah melakarkan prestasi besar dengan karyanya I-Bahriye yang menjadi panduan bagi orang-orang setelahnya, dalam berlayar. Beliau akhirnya meninggal dunia pada tahun 1554.

Semua karyanya akhirnya dijumpai oleh dunia moden. Itulah yang diceritakan pada awal artikel ini. Ketepatannya dan bagaimana ia difoto dari pandangan atas amat menghairankan ramai orang. Sehingga ada pendapat yang mengatakan ia menggunakan teknologi makhluk asing!Ada juga pendapat yang mengatakan ia adalah peta yang dibuat oleh bangsa-bangsa yang hilang seperti Atlantis ataupun Lemuria. Bangsa-bangsa ini dikatakan mempunyai tamadun dan teknologi yang tinggi.

Bagaimana Piri Reis membuat peta yang begitu tepat? Mujurlah Piri Reis bukanlah seorang yang kedekut ilmu, tidak seperti sesetengah puak seperti Illuminati yang baru dapat secubit ilmu sudah berlagak sombong dan mengaku Tuhan. Piri menyatakan bahawa peta itu dibuat berdasarkan 34 sumber yang berbeza-beza. Ada 20 peta dari zaman Alexander yang Agung, 8 peta karya ahli geografi Muslim, 4 peta Portugis, dan 1 peta hasil karya Columbus.

Kemudian peta itu disaring, dikaji ketepatannya dan diubahsuai mengikut kepakaran kartografi Piri yang sememangnya banyak pengalaman dan akhirnya kesemua peta tadi diringkas menjadi satu peta dunia. Ini sesuai pengakuan Piri Reis, ''Di dalam abad ini (Pada masa Piri hidup), tidak ada peta seperti peta ini sebelumnya, '' kata Piri Reis lagi, ''Dibuat dengan cara menggabungkan keseluruhan peta menjadi satu skala peta ... maka hadirlah peta yang benar dan yang dapat dipercayai ...''

Walaupun begitu, bagaimana Piri membuat pengubahsuaian sehingga menghasilkan peta yang begitu tepat dan benar melampaui kronologi sejarah amat mengkagumkan. Malah sangat tepat jika ditinjau dari segi kronologi geografi.

Contohnya, Greenland digambarkan sebagai dua pulau yang berbeza. Kejanggalan ini akhirnya pupus setelah ada penyelidikan yang dilakukan ekspedisi kutub yang dilakukan ilmuwan Perancis. Mereka menyatakan bahwa ketika itu terjadi gempa yang membuat lapisan ais merekah dan menghasilkan ruang pemisah.

Pada Januari 1966, di majalah Fate, Profesor Charles H Hapgood menjelaskan penemuan yang mengagumkan tersebut. Ini merupakan hal yang luar biasa, Piri dapat memetakan tempat di mana seorang pun tidak dapat menemukan Antartika hingga 1818.

Menariknya, Hapgood benar-benar tercengang, betapa lengkapnya peta tersebut dan langsung mengubah anggapannya selama ini bahwa orang-orang Islam tidak memiliki ilmu kartografi yang baik!. Ilmuwan Jerman, P Kahle, melakukan analisis dan mengiktiraf bahwa Piri merupakan seorang ahli kartografi yang handal dan terhebat sepanjang zaman.

Jadi bagaimana dengan kita sebagai umat Islam?Adakah kita masih memikirkan bahawa Islamlah pembawa kemunduran, kolot dan ketinggalan zaman? (atau agama keganasan?-ini adalah pandangan paling primitif pada masa kini). Kita diajar di sekolah tentang sumbangan tokoh-tokoh Barat kepada kemajuan dunia, sehingga tergenggam ijazah di tangan pun masih manis mulut memuji-muji kecerdikan tokoh-tokoh Barat.

Tahukah anda para sarjana Barat benar-benar mengagumi para ilmuwan Islam dahulukala?Tahukah anda bahawa untuk membina superkomputer Blue Gene/L (ini adalah superkomputer yang terpantas di dunia, selaju 136.8 teraflop persaat-trillion pengiraan titik perpuluhan persaat) nenek moyang para jurutera IBM yang hidup pada zaman kegelapan Eropah terpaksa melutut meminta secebis ilmu daripada pensyarah-pensyarah mereka yang beragama Islam di universiti-universiti seluruh empayar Islam. Para cendekiawan Barat hari ini telah menulis banyak buku yang merakam sumbangan dunia Islam kepada dunia. Tetapi buku-buku seperti ini cuba digam, diharamkan atau disabotaj oleh pihak-pihak tertentu.

Ini yang berlaku kepada Pengurus Besar Syarikat Hewlett Packard, Minnesota di Amerika Syarikat iaitu Carly Florina, di dalam ucaptamanya ketika pelancaran produk syarikat komputernya, pada 26 September 2001, merakamkan pandangan ikhlas seperti berikut:

"at this civilisation was driven more than anything by invention. Its architect designed buildings that defied gravity. Its matematicians created the algebra and logarithms that would enable the building of computers, and the creation of encryption. Its doctors examined the human body, and found new cures for disease. Its astronomers looked into the heavens, named the stars, and paved the way for the travel and exploration.

While other nation were afraid of ideas, this civilisation thrived on them and kept them alive. When censors threated to wipe out knowledge from past civilisations, this civilisation kept the knowledge alive, and pass it on to others.

The civilisation I'm talking about was the Islamic World, from the year 800 to 1600 which included Ottoman Empire, and the court of Baghdad, Damascus and Cairo, and elightened rulers like Sulaiman the Magnificent"



maksudnya:

"Tamadun ini digerakkan menerusi penciptaan melebihi daripada yang lain. Arkiteknya mereka bangunan menentang graviti. Ahli matematiknya mengasaskan algebra dan logaritma yang membolehkan pembinaan komputer, dan penciptaan kod rahsia. Doktornya menyelidiki tubuh manusia lalu menemui ubat baru untuk penyakit. Ahli astronominya menyelidiki langit dan menamakan bintang-bintang, membuka kearah perjalanan dan pengembaraan. Sementara bangsa lain takutkan idea, tamadun ini terus ke hadapan memajukannya. Apabila halangan mengancam ilmu daripada tamadun silam, tamadun ini menghidupkan ilmu dan mengembangkannya kepada tamadun lain.

Tamadun yang saya maksudkan ialah tamadun Islam dari tahun 800 hingga 1600 yang merangkumi kerajaan Uthmaniyyah dan kerajaan Baghdad, Damsyik dan Kaherah serta pemimpin yang cemerlang seperti Sulaiman yang Agung"

Demikianlah seorang pengurus syarikat komputer yang terkenal, memberikan pendapat ikhlasnya dan meletakkan penghargaan yang begitu tinggi kepada tamadun Islam. Hanya orang yang berfikiran sempit sahaja yang berangan-angan mahu murtad dengan segera kerana menganggap Islam adalah agama kampungan, jumud, kolot dan ketinggalan zaman. Sedangkan orang-orang Barat yang berpendidikan tinggi secara peribadinya (walaupun mereka berusaha menyorokkan pendapat mereka) mengakui peranan Islam terhadap ketamadunan dunia. Namun masih ada segelintir dari mereka yang berani mengakuinya di khalayak ramai, walaupun selepas itu mereka dikenakan pelbagai tindakan dan hukuman.

Tidak lama selepas Carly Florina membuat ucaptama tersebut, beliau telah dipecat dari jawatannya...

*Aq tercari2 kaitan antara Yusuf Reis dengan Piri Reis. tapi aq jumpe nie, lagi menarek.


Thursday, November 17, 2011

Never Give Up



Pemuda ini dilahirkan dari keluarga miskin di New York. Ibunya terpaksa melahirkannya ditangga pintu sebuah sekolah. Akibatnya dia lahir yang tidak sempurna, dia menderita kelainan saraf di bahagian mukaya, sebelah kanan wajahnya menjadi seperti tidak normal. Dia juga gagap dan hujung bibirnya selalu tertarik ke bawah. Dia kerap diejek sebagai watak kartun kucing di Looney Tunes yang kebetulan mirip dengan namanya.

Namun begitu , dia mempunyai impian untuk menjadi pelakon terkenal. Untuk mengejar mimpinya menjadi pelakon terkenal, pemuda ini mengikuti audition di mana-mana. Retapi wajahnya yang “seperti cacat mental” dan gagap, serta lakonannya yang kelihatan kaku, dia selalu ditolak untuk berlakon walau apa watak pun.

Tetapi dia tidak berputus asa walaupun dia di tolak sebanyak 1500 kali, bahkan jumlah keseluruhan agen filem di New York tidak sebanyak itu. Ini bermakna, beberapa agen sudah menolaknya berkali-kali. Setelah gagal audition dimana-mana, akhirnya dia bernekad. Untuk mendapatkan watak pertamanya dia tidak mengalah. Dia datang kesebuah agensi pada pukul 04.00 petang tetapi agen filem yang didatangi menolak untuk bertemu dengannya.

Keesokan paginya ketika agen tersebut datang ke pejabat dia mendapati pemuda tersebut tetap menunggu. Dia menunggu semalaman. Akhirnya agen tersebut tidak tahan dan memberinya peluang. Walaupun dia hanya muncul selama beberapa minit sebagai pelakon tambahan, ini sudah merupakan kebanggaan bagi dirinya.

Setidaknya memberi nilai tambah bahawa dia pernah main filem. Dia pikir jalannya akan lebih mudah. Tapi ternyata kariernya tidak berganjak. Dia menemui kegagalan demi kegagalan untuk mendapatkan peranan lain. Dia .Malah dia pernah berlakon dalam filem semi-porno dengan bayaran yang serendah US$200 untuk 2 hari shooting.

Setelah itu pun kariernya pun tidak bertambah maju. Dia tidak mampu membeli alat pemanas bilik ketika suhu sangat sejuk di New York. Dia terpaksa ke perpustakaan membaca, sekadar untuk mendapat suhu yang hangat. Dari buku yang dibaca di perpustakaan dia akhirnya mendapat idea untuk menulis skrip. Dia berjaya menjual satu skrip berharga US$ 100.

Hidupnya tidak bertambah baik. Isterinya mula tidak tahan dengan sikapnya. Isterinya selalu menyuruhnya mencari pekerjaan yang tidak ada hubugannya dengan lakonan, tapi dia tetap berkeras tidak ingin mengubur impiannya di dunia lakonan.

Hidupnya semakin sukar, dia terpaksa menjual perhiasan isterinya. Pada titik terendah dalam hidupnya dia terpaksa menjual anjing kesayangan bernama Timmy. Dia berkerja keras selama berbulan-bulan sehingga dia dia sama sekali tidak punya wang. Timmy sangat rapat dengannya, seperti sahabat, dengan terpaksa menjual anjingnya hanya dengan harga US$ 25 untuk boleh menyambung hidupnya, kerana sudah betul-betul terdesak, sehingga dia tiada wang langsung untuk makan.

Semasa itu dia menangis. Dalam kepayahan itu, dia menonton sebuah pertandingan tinju antara Mohammad Ali dan Chuck Webner, seorang peninju lemah yang menurut ramalan orang ramai akan dapat ditumbangkan selama 3 round, ternyata Webner mempunyai kemantapan dan kekerasan hati. Dia berjaya menyelesaikan keseluruhan 15 round melawan Ali kerana tidak mahu menyerah.

Pemuda itu sangat terinspirasi pada perlawanan tersebut dan muncul sebuah visi untuk menulis skrip filem mengenai perlawanan itu. Pada malam hari itu juga dia menulis dan menulis selama 3 hari tanpa berhenti, hingga skripnya selesai. Dia sangat gembira dengan skrip tersebut, kerana dalam fikirannya dia tahu bahawa skrip cerita tersebut akan menjadi sebuah filem yang mengubah hidup dan nasibnya. Tangannya sampai bergetar semasa memegang skrip itu.

Kemudian dia mengajukan skripnya kepada produser filem. Namun tidak ada yang memandang serius kepada skrip cerita tersebut. Tetapi Dia tidak pernah berhenti berusaha. Dia menawarkan skrip ceritanya dan ditolak berarus kali kepada semua produser dan studio filem. Sehingga suatu hari, ada sebuah studio yang berani membeli skripnya dengan nilai US$20,000 dengan syarat heronya dibitangi oleh Ryan O’Neal dan Brut Reynolds.

Dia senang sekali mendapat penawaran itu, akan tetapi tetap ingin membintangi sendiri filem tersebut. Dia menawarkan diri berlakon. Pengarah itu menolak. Walaupun sesungguhnya sangat memperlukan wang, dia berkeras menolak menjual skrip tersebut kecuali jika dia boleh menjadi bintangnya. Pengarah tersebut terus menaikkan tawarannya $80,000, $125,000, $250,000 sehingga $325,000, tetapi pemuda berkeras tidak mahu menjual skripnya kecuali dia menjadi heronya. Dia berjanji akan berlakon dengan baik. Akhirnya produser tersebut setuju dan menjadikan dia hero dalam filem tersebut, namun hanya dengan bayaran $20,000 untuk skrip cerita dan ditambah $340 seminggu iaitu upah minima seorang pelakon.

Setelah dipotong kos-kos komisyen agen, dan sewa, dia hanya mendapat pendapatan bersih $6,000 bukannya $325,000 Siapakah pemuda tersebut? Ini adalah kisah benar Sylvester Stallone atau nama singkatan “Sly”. Sly sedar, setelah 1500 kali ditolak, skrip Rocky yang dibuatnya mungkin satu-satunya pintu gerbang untuk menjadi hero, kerana itu dia tidak mahu melepaskan watak Rocky kepada orang lain. Sekalipun berbudget rendah US$1,000.000 dan dibintangi aktor tidak terkenal pada masa itu, iaitu Stallone sendiri, filem ini meledak di pasaran dan menghasilkan wang US$ 200,000,000 atau 200 kali lipat ganda.

Dari filem Rocky yang dibintanginya dia meraih Academy Award sebagai pelakon terbaik. Filem tersebut memenangi tiga Oscar untuk filem terbaik, pengarah terbaik dan skenario filem terbaik. Setelah Rocky, kejayaan terus mengiringinya selama beberapa tahun selepas itu. Dia kembali berjaya menjadi ikon action movie dalam watak Rambo. Pemuda keturunan itali ini menjadi ikon lelaki macho dalam filem-filem action di Holywood.

Dia menjadi pelakon pencetak box office terbesar didunia sepanjang tahun 1970 hingga 1990. Filem Rocky (Rocky 1-5) dan Rambo (1-4) meraih hampir US$1 billion, dan menjadikan Stallone seorang bintang filem internasional termahal. Apa yang dicapainya kini merupakan buah keteguhannya mempertahankan mimpi untuk menjadi bintang filem.

Seandainya dia merelakan skrip Rocky dibintangi oleh orang lain mungkin dia mendapat US$325,000 untuk skripnya tapi dia kehilangan peluang, yang mungkin satu-satunya, untuk menjadi bintang utama. Tentang penolakan yang dilaminya, dia berkata “i take rejection as someone blowing a bugle in my ear to wake up and get going, rather than retreat”. “saya anggap penolakan seperti orang ditiupkan terompet di telinga untuk membangunkan kita bukan untuk mengundur”.

*Contoh2 org yg xpernah putus asa
[sumber : wikipedia ]

Jack Sparrow/John Ward/ Yusuf Reis?

Jack Sparrow/John Ward/ Yusuf Reis?


Watak Jack Sparrow Sebenarnya Seorang Muslim?

Siapa yang pernah tengok filem Pirate of the Caribbean, pasti mengenali watak Captain Jack Sparrow lakonan Johnny Depp. Tetapi, tahukah anda, watak Captain Jack Sparrow tersebut sebenarnya memang wujud. Beliau adalah seorang Muslim? Benarkah?

Captain Jack Sparrow berasal dari England. Nama sebenarnya adalah John Ward ataupun Birdy. Agama asalnya adalah Kristian. Setelah memeluk Islam, beliau dikenali sebagai Yusuf Reis. Captain Jack Sparrow telah menyelamatkan beribu-ribu umat Islam dan bangsa Yahudi yang tertindas yang dipaksa masuk agama Kristian di Sepanyol pada kurun ke 16 dan 17, juga lebih dikenali sebagai the Moriscos and Conversos expulsion.

Pengarah filem tersebut juga telah memutarbelitkan fakta sebenar tentang John Ward. Tetapi, mereka masih mengekalkan beberapa identiti Islam pada watak Jack Sparrow seperti janggut, serban merah, dan aksesori bulan bintang. Lambang bulan bintang berasal dari lambang khilafah Islamiyah terakhir yang dimiliki umat Islam, iaitu Khilafah Turki Utsmani

Kalau nak tahu lagi mengenai watak sebenar Jack Sparrow ini adalah hasil kajian oleh ulama di Amerika Syarikat yang lebih dikenali sebagai Imam Suhaib Webb bacalah.



Sunday, November 13, 2011

Malaysia vs Cambodia

4 - 1

Tenkiu kepade semua scorer skuad harimau muda kita terutamanya kepada ketua pasukan, Baddrol Bakhtiar yg telah menyumbat 2 gol. Kredit juga kepada Wan Zaharulnizam Wan Zakria yg telah menyumbat gol cantek pada lewat permaenan.

Tapi agak kecewa la tgok penampilan Malaysia kali ini yg agak bermain dengan agak relax dan bersahaja. Seolah2 memandang rendah terhadap kekuatan lawan. So lepas nie diingatkan la beware sbb lawan lepas nie bukan calang2, pasukan tuan rumah Indonesia yg sering memberi kontrovesi dalam sebarang saingan dengan skuad negara kita.HUH

Papehal ramuan Ong Kim Swee lepas nie diharap lebih menjadi, bagi pertemuan hidup mati dengan pasukan tuan rumah. Perlawanan yg menentukan layak atau tidak skuad negara kita. Gambate Harimau Muda

Kapten Harimau Muda, Badrol Bakhtiar.

Thursday, November 10, 2011

Apa Yang Anda Perlu Buat Jika Ditangkap Polis.


  • Jangan panik. Tenang dan fahami hak anda sebagaimana jaminan Perlembagaan
  • Jika polis yang menangkanp tidak berpakaian seragam, pastikan dia menujukan kad kuasa.
  • Jika kad kuasa berwarna merah bermakna anggota itu digantung tugas dan tiada kuasa terhadap anda. Abaikan anggota itu
  • Jika sebaliknya, orang ramai perlu memastikan nama nombor ID, nombor pendaftaran kenderaan anggota polis tersebut dicatat kerana penting jika didakwa di mahkamah Tangkapan tidak sah jika polis gagal mengemukan alasan tangkapan.
  • Semasa tangkapan, polis tiada hak memukul atau merampas barangan peribadi termasuk dompet dan telefon bimbit kecuali dibawa ke lokap.
  • Barangan itu perlu direkod dalam Borang Senarai Pampasan. Pastikan ia dipulangkan sebaek sahaja dibebaskan.
  • Semasa ditangkap, pastikan anda dibawa ke balai polis yang sama seperti yang disebut anggota polis. Elak dan bantah dari dibawa ke balai polis yang lain.
  • Semasa ditangkap, anda berhak membuat satu panggilan telefo kepada keluarga, rakan atau peguam dengan memaklumkan masa, tempat, alasan ditangkap dan lokasi balai polis dibawa.
  • Tempoh siasatan terhad dalam tempoh 24 jam sahaja
  • Jika mahu meneruskkan tempoh itu, polis mesti membawa anda ke majistret. Pastikan anda tahu nama dan pangkat yang menyoal anda.
  • Semasa soal siasat, lazimnya polis bersifat mesra pada awalnya dengan bertanya pelbagai perkara untuk mencungkil maklumat. Hanya nama, alamat, pekerjaan, dan umur sahaja yang boleh diberi ketika soal siasat.
  • Anda perlu fokus pada soalan dan elak berbual kosong kerana ia taktik untuk melekakan anda
  • Jika tidak tahu jawapan yang perlu diberi semasa soal jawab, gunakan hak anda untuk berdiam diri dengan berkata ”saya menggunakan hak berdiam diri di bawah seksyen 112 (2)” atau ”saya menggunakan hak berdiam diri dan akan menjawab di mahkamah”
  • Ini penting bagi mengelakkan anda terperangkap dengan soalan mengelirukan kerana setiap kenyataan menjadi bukti di mahkamah.
  • Jika diugut atau dipaksa memberi kenyataan, anda berhak membuat laporan polis
  • Jika dihadapkan ke mahkamah, anda disaran mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan.
  • Anda berhak dilepas dengan ikat jamin mahkamah mengikut Seksyen 29 Kanun Acara Jenayah dan memohon mengurangkan ikat jamin dengan mengemukakan bilangan tanggungan anda.

(Sumber: Lawyer For Liberty)

Wednesday, November 9, 2011

Malaysia Vs Thailand


Syukur alhamdulillah dan tahniah ke atas kejaan skuad B-23 thn negara yang telah menumbangkan Thailand pada saingan kedua peringkat kedua petang tadi. Terima kasih Baddrol Bakhtiar dan Izzaq Faris Ramlan. Jaringan bertaraf tinggi seperti dinyatakan LooseCannon membuktikan peningkata taraf bola sepak Malaysia makin maju. Tahniah skuad Harimau Muda :D



Syahrul Azwari Ibrahim

Sepanjang match td aq agak terpaku melihat kelibat pemain berjersi 18 nie cuz xpenah dengar namanye. Lincah, ade skill, instict pemusnah ade, just first touch ball ngn finishing jer xde. Tapi masih awl bagi die, baru 18 tahun dah wakil negara. Product kelahiran SSBJ nie punyai prospek cerah dalam kancah bola sepak Malaysia. Xpelik la klu satu hari nnti die mampu menjadi pemaen Malaysia pertama beraksi di EPL. Gudluck kawan.

Wednesday, November 2, 2011

Eh eh..

Holloween dah lepas kan. Teringt jalan2 kat penang last year. Overnight kat gurney drive. Makan Mcd, tgok bola. jalan tepi pantai. Supposed xyah ingt dah.


Cuti nie mmg plan nk gi cana. Bia lah, save duet nk beli kasut futsal. huhu

Saturday, October 29, 2011

Fakta Yang Melampau Sangat Kalau Kita Tahu!

~ Jutawan Microsoft, Bill Gates serta keluarganya berpindah ke kediaman baru mereka berhampiran Seattle, Amerika. Rumah yang
menelan kos US$50 juta itu dilengkapi pelbagai peralatan elektronik canggih. Antaranya penghuni boleh mengawal suhu yang dikehendaki dalam rumah dengan menggunakan sejenis pin khas yang hanya dilekatkan di kocek baju.

~ Senjata biologi menjadi kegemaran di kalangan kuasa besar kerana kosnya yang amat murah. Misalnya mereka hanya perlu membelanjakan US$1 untuk memusnahkan kawasan seluas satu kaki persegi berbanding US$600 menggunakan senjata kimia US$800 senjata nuklear atau US$2,000 dengan senjata konvensional.

~ Mezzofanti mampu bertutur dalam 50 bahasa dan telah menterjemahkan hasil karya yang ditulis dalam 114 bahasa.

~ Wanita-wanita dari keturunan Pigmy di Lembah Congo, Afrika amat takut jika suami mereka terpikat dengan wanita-wanita lain. Bagi mengelakkan suami digoda oleh wanita lain, setiap isteri bertindak mengawal suami mereka dengan mengukir nama mereka di dahi suami masing-masing. Lantaran itu, sudah pasti suami mereka tidak lagi miang untuk mendekati wanita lain kerana nama isteri mereka sudah terpahat di dahi.

~ Ais krim adalah makanan yang menjadi kegemaran kanak-kanak. Namun begitu, tidak ramai yang mengetahui siapakah yang mula-mula menemui cara-cara membuat ais krim. Sebenarnya orang yang mula-mula menemui cara membuat ais krim ialah seorang lelaki berbangsa Perancis bernama Gerald Tissain dalam tahun 1620. Selepas penemuan tersebut, maka lahirlah pelbagai jenis perasa ais krim yang cukup melazatkan sehingga ke hari ini.

~ KIBBER adalah sebuah perkampungan kecil di kawasan bukit yang berpasir di Himachal Pradesh, India. Ia menjadi sebuah perkampungan tertinggi di dunia. Walaupun Kibber terletak di paras ketinggian 4,205 meter, namun ia menjadi sebuah perkampungan selesa walaupun di musim sejuk kerana kawasan tersebut mempunyai kemudahan asas yang lengkap bagi kegunaan penduduk di situ. Kibber sebuah perkampungan yang tidak boleh dianggap mundur dan daif sebaliknya akan menakjubkan dan menggamit hati setiap pengunjungnya. Walaupun ia berada di puncak gunung di sana tetap terdapat bekalan elektrik, jalan raya untuk kenderaan bermotor, sekolah dan pejabat pos serta klinik.

~ Adalah dianggarkan sebanyak 240 juta dolar dibelanjakan setiap hari untuk perbelanjaan membeli rokok di seluruh dunia. Pada masa sekarang industri rokok mencatatkan jualan tahunan di antara 85 – 100 billion dolar. Jumlah tersebut adalah menyamai satu per empat peruntukan pembelian senjata dunia.

~ Taj Mahal merupakan salah satu binaan yang terkenal di dunia yang dibina semata-mata bagi mengabadikan sebuah cinta yang suci seorang suami terhadap isterinya. Taj Mahal yang terletak di Agra, Uttar Pradesh, India adalah sebuah monumen tinggalan Kerajaan Moghul. Bangunan cantik tersebut diseliputi oleh batu marmar putih berkilauan. Di dalam bangunan tersebutlah bersemadinya permaisuri Maharaja Shah Jehan, Mumtaz Mahal. Shah Jehan amat menyintai isterinya lantas memerintahkan agar Taj Mahal dibina sebagai tanda cinta setianya kepada Mumtaz. Pembinaan Taj Mahal yang mengambil masa sehingga dua puluh tahun itu berjaya disiapkan pada 1653. Pembinaannya juga telah melibatkan ribuan tenaga buruh.

~ Pemimpin negara China yang terkenal dan diagung-agungkan oleh rakyatnya, Deng Xioping sebenarmnya mempunyai rahsia tersendiri bagaimana beliau berjaya mengekalkan kesihatan sehingga umurnya menjangkau lebih dari 90 tahun. Xioping menyatakan rahsia tersebut adalah amalannya mandi air sejuk dan bermain terup.

~ Seorang sherpa dari Nepal, Ang Rita telah berjaya mendaki hingga ke puncak gunung tertinggi, Everest untuk kali yang kesepuluh pada 23 Mei 1996. Apa yang menakjubkan ialah kesemua ekspidisi menawan puncak Gunung Everest yang dilakukan oleh Ang semenjak kejayaan pertamanya mendaki gunung tersebut pada 7 Mei 1983 tidak pernah menggunakan bekalan oksijen. Sementara itu, David Breashears dari Massachusetts, USA pula berjaya menjadi pendaki pertama yang sampai ke puncak Gunung Everest pada ketinggian 29,028 kaki dengan membawa peralatan untuk penggambaran yang paling berat.

Thursday, October 27, 2011

Fakta Yang kita Malas Nak Ambik Tahu!

~ Semasa pemerintahan Kublai Khan, orang-orang Cina menggunakan singa untuk berburu. Mereka melatih singa untuk mengejar dan menangkap haiwan liar termasuk seladang serta beruang. Singa tersebut akan terus berada di samping binatang yang dibunuhnya itu sehingga pemburu sampai.

~ Seni membuat peta telah wujud lebih awal berbanding seni tulisan. Sebelum mengenali huruf, kebanyakan masyarakat termasuk Eskimo, Red Indian dan penduduk Kepulauan Marshall melukis pelan kawasan yang sudah mereka kenali. Peta tertua yang diketahui sekarang ini disimpan di Muzium Semitik, Harvard, Amerika Syarikat. Ia adalah kepingan tanah liat yang dibuat oleh masyarakat Babilonia bertarikh 2500 SM.

~ Untuk kepentingan manusia, haiwan sentiasa dijadikan mangsa ujian dalam uji kaji sains dan perubatan. Kira-kira 30 ribu ekor monyet telah digunakan oleh pakar perubatan dan saintis sepanjang tiga tahun mereka menjalankan usaha mengenalpasti dan menjelaskan pelbagai jenis penyakit polio.

~ Dalam satu pertandingan kerja-kerja seni yang diadakan di Barcelona Acadeny of Arts, para pelajar diberi diberi masa sebulan untuk menyiapkan hasil kerja masing-masing. Pablo Picasso yang ketika itu berusia 15 tahun menyiapkan peperiksaan itu dalam masa sehari sahaja dan dia memenangi tempat pertama, menewaskan peserta-peserta yang lebih dewasa daripadanya.

~ Ia mengambil masa selama 5 bulan untuk memberitahu Ratu Isabella mengenai pengembaraan Columbus dan 2 minggu bagi masyarakat Eropah untuk tahu mengenai pembunuhan Presiden Amerika, Abraham Lincoln. Bagaimanapun, hanya 1.3 saat sahaja diperlukan untuk manusia menerima kata-kata pertama dari angkasawan Neil Amstrong bahawa manusia boleh berjalan di atas permukaan bulan.

~ Orang yang pertama menjejakkan kaki di benua Antartika adalah pelayar Amerika bernama John Davis. Dia melakukannya pada 7 Februari 1821. Namun demikian, dia tidak mendapat sebarang pengiktarafan semasa hayatnya kerana kejayaannya itu cuma diketahui umum pada 1955 apabila buku log kepalnya dijumpai dan diteliti.

~ Dr James Barry, wanita menyamar sebagai lelaki menjadi jeneral dalam tentera Ratu Victoria. Dr Barry menyertai pasukan perubatan tentera, berkhidmat selama 40 tahun sebagai doktor bedah dan juga ketua penyelia kepada beberapa buah hospital. Dalam tempoh itu, dia dikenali sebagai Dr James Barry, seorang lelaki. Jantina sebenar beliau hanya diketahui pada 1865 apabila dia meninggal dunia.

~ Jerung adalah binatang berbahaya, malah sebelum ia ia dilahirkan lagi. Saintis Stewart Springer telah digigit oleh satu embrio jerung pasir semasa beliau sedang memeriksa ibu jerung tersebut yang sedang hamil.

~ Maharaja Keempat Moghul, Jahangir yang memerintah dari 1605 hingga 1627 mempunyai 300 orang isteri, 5,000 gundik, serta 1,000 anak muda untuk “menghiburkannya” . Di luar istana Jahangir, dia memelihara 12,000 ekor gajah, 10,000 ekor sapi, 2,000 ekor unta, 3,000 ekor rusa, 4,000 ekor anjing, 100 ekor singa jinak, 500 ekor kerbau dan 10,000 ekor burung merpati.

~ Benua Antartika meliputi kawasan seluas 14 juta km persegi. Jika India dan Cina dicantumkan, keluasan ityu masih gagal menandingi kawasan benua beku itu. 90% kawasan itu pula dilitupi ais dengan ketebalan kira-kira 2 km. Manakala keluasan litupan ais pula adalah 30 juta meter persegi. Jika semua ais di Antartika cair, paras laut akan naik mendadak di antara 50 – 60 meter yang akan menenggelamkan sebahagian besar muka bumi.

Wednesday, October 26, 2011

Fakta Yang Kadang Kala kita tak Tahu! [1]

~ Planet yang paling panas ialah Zuhrah. Suhu permukaannya ialah 462 darjah Celcius

~ Makanan yg paling digemari oleh lipas ialah gam yg berada di belakang setem

~ Beethoven iaitu seorang penggubah beberapa susunan muzik klasik terbaik di dunia sebenarnya adalah seorang yang pekak

~ Ubat gigi jenama Colgate mula diperkenalkan di Perancis dengan nama Cue, mengambil sempena nama sebuah majalah.

~ Perkataan ‘Good-bye’ asalnya dari perkataan ‘God be with you’

~ Dalam satu kajian di Malaysia oleh satu pertubuhan perubatan alternatif, seorang lelaki Melayu mampu melakukan seks sebanyak 9 kali dalam masa 24 jam.

~ Semut mempunyai otak yang paling besar dalam alam haiwan, jika dibandingkan dengan nisbah saiz badannya.

~ Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.

~ Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.

~ Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

Tuesday, October 18, 2011

K.L Siang Hari

Post bosan2; haritu balik dari futsal snggah umh Audi, lepak2 jap, keringkan peluh, mandi then audi terus hntr gi Lrt nk balik umh m.cik aq. Mane xnyer habes maen pukul 3 lebih, lepak2 lg minum sume, penat, tpi alhamdulillah game mlm tu bezz. Nyaris jadi champion, hahaha

Keramat Mall


Dlm Lrt Putra,

Begini la kl siang hari klu cuti or weekend. Mmg lengang, tpi klu hari kerja, sepenuh2 tidak org. Act. aq suke gmbr kat atas nie. Mcm dalam subway kat US lak aq tgok. Haha keluar jer dari terowong stesen ampang park tu. Perghh,baru dapat menikmati sinaran matahari. HAHAHA

Friday, October 14, 2011

Movie this Week


Citer pasal sejarah mmg jadi pilihan aq klu nk tgok wayang. Haritu klu kat kuantan ade filem nie, nk jer aq tgok sorang2 klu diorang xnk. Filem ke-100 Jackie Chan nie adalah satu filem berdasarkan kisah benar, sejarah penubuhan 'Republic of China'. Bagaimana revolusiner2 dekat china tyme tu berjaya bangkit menentang pemerintahan Imperial (Diraja) yg korup dan diskriminasi. Lebih kurang mcm cter Bukit Kepong, Sarjan Hassan klu kat negara kita nie.


Citer nie bnyak tertumpu pada watak utama dalam 'pembikinan' republik china Sun Yat-Sen, seorang rakyat cina yg menetap diluar negara bekerja sebagai doktor. Kesungguhan beliau membantu kebangkitan rakyat china menentang Dinasti Qing kerajaan Diraja terakhir negara china, meskipun menetap di eropah.


Bagi aq part paling bezz dalam cter nie bler, Sun Yat-Sen meletak jawatan sebagai Presiden pertama China setelah Dinasti Qing disingkirkan dari pemerintahan China. Itu janji beliau mase mule2 skali berikrar sebagai Presiden. Nak tunjukan lah yg beliau xde kepentingan peribadi dalam revolusi nie. Btw luper lak, Jackie Chan pegang watak Huang Xing, komander tentera revolusi, merangkap bestfriend Sun Yat-Sen. dalam cter nie Jackie Chan kurang la lawan2, watak die sangat serius dalam cter nie. Die bercinta dgn Xu Zonghan, awek cantek dlm filem nie.


Aq minat dengan kata2 terakhir Sun Yat-Sen dalam filem nie, pasal revosuli, tapi aq luper ayat full die. Xper lahh nnti tgok balik cter nie. Overall bezz la, cter sejarah kan.


*Dalam wayang tadi penuh ngn orang cina jer, baper ketul jer org melayu, dan jarang dpt tgok org tua cina masuk wayang, haha

K.L in the evening.


Harinie aq kuar jalan sorang2 kat K.L, capital city negara kita. Kuar kali nie xde tujuan ape pun, saje bosan duk umh. Ambik angin suasana bandar yg dah 1 sem aq tinggalkan, haha. Tetiber lak rase rindu kat KLCC, tu yg singggah lepak cna.

Dah bape tahun aq bermastautin kat K.L, ade beberapa perkara yang aq baru pasan semalam.

#
1. Fountain kat KLCC nie start tepat2 pukul 6

2. Kat Rabbit yg aq guner selame nie xleh gner klu bakinyer kurang RM3

3. Kat KLCC xde Mcd (kempunan dah nak mkn Mcd)
4. Aquaria bkn duk dlm bangunan KLCC tapi selang satu bangunan dari KLCC.

5. Tandas awam G floor kat KLCC kne bayar RM2/head




Tgok fountain sambil menikmati Subway aq nie, perrghh, mmg teringat zaman kat uia dlu. Bagi org2 K.L permandangan bser jer kot sbb tiap2 hari leh tgok. Tapi bler aq ushar foreigner2 yg, xtaw la 1st tyme ke sampai Malaysia nie, bersorak diorang. Salah sorangnyer perempuan dalam gmbr nie la, terkejut aq bler die bersorak.HAHA, yer la tgh bahgie ngn p.we die. HAHAHA

Habes makan subways, tgok wayang jap trus balik umh, mcm xde tujuan ke kuar kan, tapi kadang2 enjoy gak jalan sorang. Ikut kepale kite la nk gi mane, HAHAHA

Thursday, October 13, 2011

Friends still Friends

Baru balik dari Kuantan, lepak2 ngn classmate sumer(ngn ajid skali). gi ronda2 ECM, maen bowling, ade yg xmaen, Tgok wayang kat megamall. Overall dtg kuantan kali nie nk enjoy.





Act. bler fikir balik datang jauh2 semata2 nk tgok wayang, lepak mkn, jalan ronda2, membazir jer kan. Mcm xleh wat sendiri lak. Tapi sebenarnye sbb kite buat sumer nie ngn kawan2 so jadi mase tu sngt berharga. Yer lah bkn slalu kan dapat lepak enjoy kat luar nie same2. Mnde yg satu hari nnti wat kite senyum jer bler ingt balik. Lagi seronok sbenarnye klu sumer bdak2 klas dtg. Tapi nk wat cmner kan, masing2 ade hal masing. Cian ngn nana, demam panas, padahal die lah yg paling excited nk dtg. Xper nana, sem depan lak kite kuar kuantan k.

Sarah sory la xdpt nk lepak ng ko sngt, plan baru nk tgok wayang same2. Tapi tu la, bkn kite kuar berdue jer.HAHA len kli aq gi cna bawak kete lahh. Sng ckit nk gi TC.haha. Nnti blaja kete elok2 k. =D




Thankz guys, ex2-Tahap skalian, tumpangkan aq ngn Teha sampai Jengka. Naek kete ngn korang memang lawak la. Hahaha, walaupun Kuantan ke Jengka, tapi rase mcm Perlis ke Melake. Xtaw naper ea.HAHAHA thankz a lot.

'Sumtime just we understand on what we talk about, laugh at, and all cheers.'
"This is because we are friends"

Friday, October 7, 2011

Im on leaving...


Hahaha, sdar2 dah abes 1 sem kat cnie kan, cepat jer mase berlalu, rase baru smlam jer daftar masuk cnie. Tapi tu la, mane2 tmpt pun rase kejap gak. Bler packing barang td, rase sayu jer nk tnggalkan Uitm. Tapi rase sronok gak sbb dapat balik.HAHAHA.

1 sem yg hebat sudah berlalu. Tapi nk kate 'good starting' x jgak, sbb aq still ximprove sngt life aq. Bad habit lame still lg jadi rutin harian. Just enjoy sngt duk cnie. Sronok taktala hidup di pekan koboi jengka. Terase la ckit duk kg even dalam kalangan org2 dari bandar. (mcm mane tu?) HAHAHA. Tapi seyes, perfectly enjoy duk cnie, better la dari UIA yg agak stress, dgn mase depan yg xmenentu.huh




Tgh aq kemas2 tadi aq pasan yg aq still bawak maenan tu lagi kat cnie. Nmpk x? Maenan yg aq paling suke tyme kecik. Dlu slalu maen ngn cousin aq, smpi berebut2. Skunk xdah tinggl dalam locker jer. Nie jer lah barang2 yg tnggl utk esk. Tido pun pkai baju nk gi exam esk. HAHAHAHA
=P